Neutropenie

      Geen reacties op Neutropenie

Dinsdag 11 juni is de “Neutropenie fase” begonnen. Een heftige periode waarin Gerrit-Jan heel goed zal moeten zorgen voor de nieuwe baby stamcellen. Binnen 48/72 uur na de stamceltransplantatie was Gerrit-Jans immuunsysteem in neutropenie.
(Neutropenie is een tekort aan circulerende neutrofiele granulocyten. Deze witte bloedcellen zijn erg belangrijk in het beschermen tegen infecties. Mensen met neutropenie hebben daardoor een slecht functionerend immuunsysteem en zijn zeer vatbaar voor allerlei ziektes.)

We houden ons strikt aan de voorschriften. Het dragen van mondkapjes en blijven desinfecteren.
Dagelijks wordt het appartement nog schoner gemaakt dan normaal, bedden verschoond, de was gedaan en de prullenbakken extra geleegd.

Daarbij letten we goed op dat alles volgens de hoogste hygiëne eisen word uitgevoerd, en al het voedsel en drinken veilig word geserveerd. Het restaurant houdt daar ook rekening mee en serveren dagelijks heerlijk gezonde maaltijden rekening houdend met de neutropenie.
Gelukkig heeft Gerrit-Jan wel goede eetlust. Het vriendelijke personeel komt 3x per dag het eten brengen. Je mag bestellen wat je wilt. Niks is teveel gevraagd.

Ik kan ik niet veel meer voor Gerrit-Jan doen dan bij hem zijn en hem helpen als het nodig is. Het doet hem heel erg goed dat ik bij hem ben en hem kan steunen. Al mist hij de kinderen dagelijks. We hebben contact via Facetime. Dan zijn ze toch weer even dichtbij.

Woensdag 13 juni was een rustdag, even helemaal geen afspraken met een arts. Gerrit-Jan brengt de hele dagen nu door in het appartement of op zijn bed. Dit is ook het advies van de arts.
Gelukkig is hij niet meer misselijk of niet ziek, alleen maar heel erg moe.
Zijn lichaamshaar begint ondanks dat hij zijn haar voor de chemo eraf heeft geschoren uit te vallen. Het is een hele vreemde gewaarwording voor hem.

Donderdagochtend 14 juni is Gerrit-Jan gestart met de eerste spuit Filigstram die hij dagelijks krijgt om de aanmaak van de witte bloedcellen te bevorderen. Daarnaast wordt dagelijks zijn bloeddruk en temperatuur gemeten. En om de dag is er een bloedtest. Rond de middag volgt dan de uitslag en een gesprek met de arts over de voortgang. Ook is er dan de mogelijkheid om vragen te stellen.
Het normaalbeeld voor de leukocyten is 4/10 miljard per liter bloed. Vanaf vandaag zullen de leukocyten lager worden. Op dag +4 zijn de waardes op het laagste punt. En op dag +8 zullen de waardes gaan stijgen.

Meestal duurt het 2-3 weken voordat de getransplanteerde stamcellen zijn aangeslagen. In het algemeen is na 6 tot 12 maanden de conditie weer op peil. Ook het afweersysteem heeft ongeveer 12 maanden nodig om op te bouwen. En vanaf 6-12 maanden na de stamceltransplantatie zullen de vaccinaties worden gegeven om de afweer tegen infecties te verbeteren. Dit is allemaal gereset door de behandeling.

Wanneer Gerrit-Jan aan het rusten is geniet ik nog weleens van de frisse lucht op het dakterras. Tussendoor ga ik ook weleens met andere caregivers naar de supermarkt voor een kort uitstapje. Natuurlijk wel met mondkapje op. De taxichauffeur gaat dat even met ons mee en brengt ons weer veilig terug. Daarnaast heb genoeg vermaak bij me en verveel ik me zeker niet.

Voor de thuiskomst ben ik het al één en ander aan het voorbereiden. Thuis moet het straks de eerste maanden schoon en steriel zijn. O.a. geen verse bloemen en planten in huis, gordijnen en vloerkleden van de slaapkamer. Zo min mogelijk mensen over de vloer. Iedereen moet eerst zijn handen wassen en desinfecteren.
Personen met een besmettelijke infectie zoals koortslip of waterpokken mogen niet op bezoek komen. Daarnaast is Gerrit-Jan ook heel vatbaar voor mensen die verkouden zijn, grieperig, keelpijn, hoesten of diarree hebben en mogen ook niet in zijn buurt komen.

Door het gebrek aan witte bloedlichaampjes moeten we extreem voorzichtig zijn, een virus of bacterie kan levensbedreigend zijn.

Dagelijks hebben we een huishoudelijke hulp die ons gaat helpen alles schoon en steriel te houden. Voor haar ben ik een schema aan het opstellen wat dagelijks prioriteit heeft. Dit zal zij al uitvoeren voor onze thuiskomst.

De voorschriften voor de neutropenie wat betreft eten en drinken heb ik vertaald naar het Nederlands. Het eten moet volgens hygiënische richtlijnen worden bereid. Er mogen geen bacteriën, schimmels en virussen in de voeding voorkomen.

Gerrit-Jan mag geen verse sappen of fruit. Alleen banaan en avocado. Kleine kuipjes boter, jam en honing gebruiken. Droge onbewerkte producten. Vruchtensap, drankje, koekjes, beschuit of biscuit verpakt en in één persoons verpakking.
Alle groenten dienen doorgekookt of gestoomd te zijn, geen rauwkost of andere rauwe producten etc.
Kortom een hele lijst waar we ons aan dienen te houden.
Tot zo ver de update vanuit Mexico.

Bedankt voor jullie lieve berichten en steun! Dat geeft Gerrit-Jan veel kracht en doet hem erg goed.