Wat is HSCT

Wat is HSCT
HSCT (ook wel aHSCT genoemd) staat voor autologe Hematopoietische Stamceltransplantatie. Bij deze behandeling worden stamcellen gebruikt die aanwezig zijn in het beenmerg en in het bloed, zogenaamde hematopoietische cellen. Autoloog betekent dat de stamcellen van de persoon zelf worden gebruikt.

De HSCT behandeling
Het doel van de HSCT-behandeling is het afweersysteem “resetten” zodat ontstekingscellen niet langer de hersenen en het beenmerg aanvallen, zoals het geval is bij mensen met een actieve vorm van MS.

Stamcellen invriezen
Dag -13 t/m -3
Na grondige medische test wordt er gestart met het verzamelen van stamcellen uit het bloed van de patiënt en tijdelijk ingevroren.
Stamcellen zijn erg belangrijk voor het repareren van schade in het menselijk lichaam. Vanuit stamcellen kunnen verschillende andere soorten cellen ontstaan. In dit geval worden de stamcellen uit het bloed gebruikt, deze kunnen verschillende type ontstekingscellen vormen en daarmee het afweersysteem opnieuw opbouwen. Dit type stamcel kan echter geen organen of weefsels herstellen. HSCT kan daarom echte zenuwschade niet herstellen. De behandeling kan de ziekte dus niet genezen, maar wel tot stilstand brengen en zo erger voorkomen.

Chemotherapie
Dag -2 t/m -1
Vervolgens krijgt de patiënt chemotherapie en antilichamen toegediend waarmee het afweersysteem wordt uitgeschakeld.

Day zero – Stamcellen terugplaatsen
Dag 0
De patiënt krijgt zijn eigen stamcellen terug via een infuus, hiermee wordt het afweersysteem weer opgebouwd.

Immuunsysteem weer op gang
Dag 1
Het immuunsysteem wordt met HSCT teruggebracht naar een moment voordat de MS ontstond. De teruggeplaatste stamcellen kunnen mogelijk de schade die door de MS in het centraal zenuwstelsel werd veroorzaakt al dan niet deels herstellen.
Stamcellen hebben het vermogen om zich op weer in het beenmerg te “nestelen” en zich op een natuurlijke manier weer te delen om het afweersysteem te “herbevolken” met nieuwe afweercellen.

Controle en herstel periode
Dag 2 t/m 11
Iedere 48 uur worden er bloedtesten, controles gedaan en injecties gegeven om het herstel van het lichaam te bevorderen. Gemiddeld genomen kan de patiënt 11 dagen na het terugplaatsen van de stamcellen terug naar huis om daar verder te gaan met zijn herstel.

HSCT behandelresultaten
De resultaten van aHSCT behandelingen wereldwijd met een succesratio van gemiddeld 80% zijn gebaseerd op meer dan 20 jaar onderzoek en zijn de basis voor het internationale onderzoek dat plaats vindt in Amerika, Engeland, Zweden, Spanje, Rusland en Brazilië. Bij een meerderheid van de behandelde mensen stabiliseerde en verbeterde zelfs de bestaande neurologische beperking.

MS-patiënten kunnen de zware HSCT-behandeling (stamceltherapie) ondergaan. De behandeling is niet zonder risico en letterlijk een strijd die gewonnen moet worden.